Vandaag had ik een consultatie van een nieuwe patiënt, een spierwitte 8 jaar oude Andalusiër. De eigenaresse vertelde me dat hij moeite had met inbuigen in korte en lange bochten naar rechts, en dat ze het gevoel had dat hij “scheef” was. Hij had zichzelf al een paar keer klem gelegd in zijn box met slapen en mogelijk had hij zijn rug bezeerd met het geforceerd overeind komen.
Ze had zelf al ervaring met een Chiropractor die haar hielp met haar rugklachten, dus voor haar was het een logische stap om een Veterinair Chiropractor naar haar paard te laten kijken.
Na het intakegesprek, het onderzoek en de behandeling dronken we samen met trainer George Schagen van Freestyle Centrum Ruinen een kop koffie. We raakten in gesprek over de achterliggende gedachte en opleiding van een Chiropractor en zodoende kwamen we op de vraag: waarom en wanneer laat je nou een Chiropractor naar je paard of je hond kijken?
Het lijkt een simpel antwoord, maar dat is het toch niet. Nog vaak is een Chiropractor de laatste stap bij chronische blessures in plaats van de eerste stap na het consulteren van de dierenarts. Ook mensen stappen vaak pas in een heel laat stadium naar de Chiropractor.
Een Chiropractor kijkt naar de functie van het bewegingsapparaat, met bijzondere aandacht voor de rug en nek. Een mens en dier leeft bij de gratie van het zenuwstelsel. Je hersenen controleren en reguleren immers alle functies in het lichaam.
Je hartslag, je bloeddruk, je ademhaling, de spieren die je lichaam overeind houden als je staat, alle bewuste en onbewuste bewegingen die je maakt met je lijf, je spijsvertering, met elkaar praten en luisteren, nieuwe informatie tot je nemen, nieuwe dingen leren, verbanden leggen, dingen zien en herkennen, zijn bijvoorbeeld allemaal hersenfuncties.
Dit centrale zenuwstelsel leeft in het hoofd (de hersenen) en in de rug en nek. Daarbij ontspringen een paar zenuwen tussen alle wervelgewrichten vanuit het ruggenmerg en vervolgen hun weg door het lichaam om organen, huid, pezen en spieren te voorzien van informatie en opdrachten(motor prikkels). Via diezelfde zenuwen komt ook alle feedback terug richting de hersenen (sensorische prikkels).
Een spier en pees is zo stevig en precies in zijn samenwerking met andere spieren en pezen als de hersenen ze kunnen aansturen en controleren.
Bij gewrichtsproblemen ontstaan vaak kleine zwellingen en verklevingen in de kapsels en spiertjes van de rug. Hierdoor verandert de precisie en snelheid van de prikkeloverdracht van het zenuwstelsel en neemt dus ook de kans op blessures in de rug en nek, maar ook de ledematen toe. Dus kunnen we eigenlijk makkelijk de logische conclusie trekken dat bij bewegingsproblemen, asymmetrie in houding en beweging, maar ook klachten in benen, pezen en gewrichten, het een goed idee is om ook de Chiropractor naar uw paard te laten kijken.
Het is belangrijk om blokkades in rug en nek vroegtijdig op te sporen om problemen te voorkomen, maar ook om te zorgen dat blessures beter kunnen helen. Hoe beter en sneller het zenuwstelsel goed zijn werk kan doen, des te efficiënter het herstel in spieren, pezen en gewrichten kan plaatsvinden. En ook uw immuunsysteem is een onderdeel van uw zenuwstelsel. Dus hoe beter uw zenuwstelsel functioneert, hoe beter uw aanpassingsvermogen op veranderingen van buitenaf.
Kortom, een Chiropractor kan uw paard helpen beter te worden, maar vooral om zo gezond en fit mogelijk te blijven. Dat is de kracht van een goede samenwerking met een Chiropractor en met uw Dierenarts.
Behandeling van ziekte en blessures is crisismanagement en is enorm belangrijk, stap 1. Daarna volgt stap 2, het stabiliseren en structureel optimaliseren van de functie. Stap 3 is het managen van de gezondheid en performance. Hier zit nou juist de toegevoegde waarde in preventieve controles en onderhoud, om structurele functie te allen tijde in de bovenste bandbreedte te houden. Hier is de Chiropractor in gespecialiseerd en ik vind dit eigenlijk het leukste gedeelte van mijn werk. Paarden gezond oud zien worden, met een langdurige, plezierige, stressvrije relatie met hun eigenaar.
Gertjan